torek, 19. januar 2016

Tvoj prvi intervju

Priprava na intervju

-    Poišči čimveč informacij o delovnem mestu že pred intervjujem. Pozanimaj se na zaposlitvenem centru ali zavodu za zaposlovanje.
-    Na list papirja zapiši svoje kvalifikacije in izkušnje in razmisli o tem, kako se navezujejo na želeni poklic. Zakaj naj zaposlijo tebe in ne nekoga drugega?
-    Pazljivo izberi oblačila za intervju; nihče te ne bo zaposlil, če boš dajal vtis kot da si pravkar prišel iz diskoteke. Če ti je všeč ali ne - videz je pomemben. 
-    Pozanimaj se o lokaciji, kjer bo potekal intervju in navodilih za pot. Bodi točen - oziroma še bolje - pridi nekaj minut prej.
-    S seboj prinesi pisalo; verjetno te bodo prosili, da izpolniš prijavnico. Na vsa vprašanja odgovori čimbolj iskreno. Piši čitljivo. Med intervjujem bo delodajalec preletel tvojo prijavnico in pomembno je, da zna prebrati tvojo pisavo.
-    Pred intervjujem jej lahko hrano in pojdi na stranišče. Če tega ne boš storil, se zna zgoditi, da boš med intervjujem premišljeval o odhodu na stranišče. 
-    NIKOLI ne vstopi v prostor za intervju z žvečilnim gumijem ali bonbonom  v ustih . 
-    NE pozabi prinesti s seboj različnih priznanj, certifikatov, primerov tvojega dela ali priporočilnih pisem, ki so jih napisali tvoji učitelji oziroma prejšnji delodajalec.

Med intervjujem

-    Namen intervjuja je poizvedeti več o tebi in ugotoviti ali si primeren kandidat za delo. Delodajalec bo to preverjal z vprašanji. Način, s katerim boš odgovarjal na vprašanja, bo pokazal kakšne vrste oseba si in ali tvoja izobrazba, veščine in izkušnje ustrezajo njihovim zahtevam. 
-    Potrudi se odgovoriti na vsako vprašanje, ki ti ga zastavijo. Bodi jasen in jedrnat. Nikoli ne odgovori zgolj z "Da" ali "Ne" ali skomigni za rameni. 
-    Če nečesa ne znaš, to tudi priznaj. Poudari, da se se pripravljen naučiti. 
-    Pokaži zdravo mero navdušenja, ko ti delodajalec razloži, kaj vse obsega delo. Osredotoči se na delodajalčevo razlago in imej pripravljeno vsaj eno vprašanje o delu, če ti delodajalec ponudi možnost, da vprašaš kaj o delu. Na ta način boš pokazal, da te delo zanima in da si naredil domačo nalogo. 
-    Oglašuj sam sebe. To ne pomeni, da pretiravaš (ker te bodo kasneje dobili na laži) ali pa da premalo ceniš svoje izkušnje in interese. 
-    Na koncu intervjuja postavljaj vprašanja, na primer o plači, urah, dopustu in možnosti dodatnega usposabljanja. 
-    NE  pozabi seči delodajalcu v roko, ko prideš in odideš.
-    NE usedi se na stol dokler te ne povabijo, da to lahko storiš. 
-    NE otežuj dela delodajalcu s smehom, zehanjem, dolgovezenjem ali nastopaštvom. 
-    NIKOLI ne poudari svojih slabih strani, na primer težave z zgodnjim vstajanjem. Vedno se pokaži v najboljši luči: še posebej pripravljenost za delo in čut za odgovornost. 

Po koncu intervjuja

-    Po koncu intervjuja se delodajalcu zahvali. Klic ali pismo zahvale lahko spomnita delodajalca na tvojo pripravljenost za delo.
-    Razmisli o tem, kako si se predstavil: ali bi lahko kaj naredil bolje? Če je odgovor pritrdilen in če ne uspeš dobiti dela, se lahko na ta način pripraviš na naslednji intervju. 

Vir: Jones, Leo: New Progress to First Certificate, Cambridge University Press, 1997

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.